Robusta

Kawa mniej znana – Robusta

Na obecnym rynku istnieje bardzo dużo gatunków kawy. W praktyce znaczenie mają jedynie Arabika oraz Robusta. 70% upraw na świecie obejmuje Arabika, natomiast tylko 30% dotyczy Robusty. Jak nam wiadomo ten pierwszy rodzaj kawy przez wielu kawoszy z całego świata jest bardzo dobrze znany z wyjątkowego aromatu oraz smaku. Natomiast większość z nich posiada przekonanie, że Robusta jest kawą gorszego sortu. Czy tak naprawdę jest?

Trochę ważnych informacji

Kawa Robusta została odkryta w Kongo oraz w Afryce dopiero w XIX wieku. Posiada ona swoją alternatywną nazwę – kawa kongijska. Jej nazwa została zaczerpnięta z języka łacińskiego i oznacza „silna, mocna, krzepka”. Robusta charakteryzuje się bardzo dużą wytrzymałością oraz zaskakującą zdolnością adaptacyjną do warunków środowiskowych. Rośnie ona w niskich oraz łatwo dostępnych partiach pasm górskich, a także na nizinach głównie zachodniej Afryki, południowo-wschodniej Azji oraz częściowo w Brazylii. Odpowiadają jej uprawie zarówno słońce jak i deszcz. Jest odporna na szkodniki i choroby. Krzewy Robusty sięgają od 6 do 8 metrów wysokości. Rosną szybciej niż krzewy Arabiki.  Dojrzewają wciągu 11 miesięcy i dają bardzo obfite plony. Smak tej kawy odznacza się prostolijnością. Jest to rodzaj kawy mocny, ziemisty i wyrazisty. Swój intensywny aromat zawdzięcza dużej ilości kofeiny d 1,7-4,0%.

Robusta

Na dzień dobry Robusta

Robusta używana jest głównie do mieszanek kaw, ze względu na swoje właściwości smakowe. Nie oznacza to, że stanowi ona wyłącznie dodatek do Arabiki. Większość espresso zależy od zawartości kawy Robusty, gdyż to ona nadaje pożądaną gorycz oraz intensywny, charakterystyczny aromat. Odpowiada ona również za powstawanie pianki na powierzchni espresso, którą nazywamy cremą. Jej dodatek sprawia, że napój ma przyjemną, oleistą konsystencję. Ten gatunek kawy doskonale nadaje się na śniadanie w kawach z mlekiem. Gdy wstając rano z łóżka, pragniesz napić się mocnej kawy, która postawi cię na nogi oraz sprawi, że „zaczniesz żyć” to wybierz Kawę Robusta.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *